blog.

Almost there.

Нова версия на приложението за чистене на линкове

Може да е малко нарцистично, но приложението ми за махане на глупости от URL-и ми влиза в употреба постоянно и му се радвам много. Когато не ми се налага да разкарвам tracking параметрите ръчно, споделянето става по-лесно, което пък увеличава честотата на спама, който пръскам насам-натам. Win-win.

Малко след като пуснах първата версия, в приложението на Instagram (поне при мен) за известно време изчезна опцията за share и остана само “Copy Link”. Оттогава искам да направя нещо по въпроса, но поради една или друга причина това все оставаше на заден план.

Тъй като за днес си бях набелязал много неотложни неща за правене, реших да ги зарежа и да обърна внимание на Link decrapifier-а.

От Android 6.0 в менюто за избран текст може да се добавят елементи, които да работят с него по някакъв начин. Това става, когато някое Activity дефинира intent filter за PROCESS_TEXT.

Long story short, направих го да ми е по-удобно и вече мога да правя така:

И така:

В зависимост от това дали избраният текст е read-only (EXTRA_PROCESS_TEXT_READONLY) разбирам какво да се покаже при Unwrap менюто (видеото отгоре).

Освен промените по интерфейса оправих и глупав бъг в backend-а на приложението, заради който share-ването на текст от Twitter водеше до MalformedURLException.

Засега ми върши идеална работа, но по-нататък ще го пипна малко. В момента след “unwrap” остава само първият URL. Другият текст изчезва. Освен това се работи и само с първия адрес от избрания текст. За момента не виждам смисъл да си усложнявам живота с обикаляне на неограничен брой адреси, които могат да имат (почти) неограничен брой redirect-и зад себе си.

Друг потенциален проблем е, че няма дискриминация на избрания текст и двете ми менюта (Clean и Unwrap) се показват във всички случаи. Менюто, което само разкарва ненужните параметри и замества текста, е безсмислено в уеб страници, но засега не виждам умен начин да го махна. Потенциално решение е да оставя само едно меню и да добавя опция в настройките, според която да се избира дали само ще се почиства или ще се “разгъва” избраният текст. Засега не ми се усложнява толкова.

И като край – приложенията ми в момента имат между 300 и 500 активни инсталации. Без нито един crash или ANR, откакто са пуснати 🙂


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.