blog.

Almost there.

Да отида ли на работа днес?

Програмистите, както много други работещи в офис, сме несериозно племе. Благодарение на това някои от нас прекарват доста време в оплакване от работата (често оправдано) и основно чакане да свърши.

Преди 5-6 години написах страница с таймер до 18:00, която се хареса на доста колеги. След това ѝ добавих и таймер до деня в месеца, в който обикновено идват заплатите.

Преди няколко дни реших да инвестирам $2.40 в .eu домейн (имам проблем с купуването на домейни) и така се роди идеята за “Да отида ли на работа?“.

Изборът на .eu бе продиктуван единствено от цената. По-евтин беше само .xyz, но с .eu ми харесва повече.
Купуването на домейна оказа интересно приключение. Тъй като .eu се смята за ccTLD, трябваше да докажа, че наистина живея в ЕС. Това го разбрах, след като 24 след купуването на домейна, все още не се бяха опреснили DNS записите.

Така научих за EURid, където домейнът ми излизаше със статус “Server Hold”. След писане до съпорта на регистрара ми, разбрах, че трябва да пиша на WHOIS accuracy отела на EURid.
След няколко часа имейли и пращане на личната ми карта до тях ми казаха, че не могат да намерят адреса ми. Стана ми интересно как така адресът ми не се намира – дали в данните, които регистрарът ми праща към тях или нещо друго. Явно и на тях им писна да се занимават и да губят време с това, защото ми звъннаха (от доста скрит номер) да се разберем.

Обади ми се жена, която говореше на български. Обясни ми ситуацията, поговорихме и малко след това DNS-ите ми заработиха.

В крайна сметка заради опитът ми за глупава шега няколко души от EURid са ровили в Google Maps да ми търсят адреса по лична карта (който си е странен, но съвсем реален).

За този проект използвам Nuxt и Vuetify. Изключително приятни са ми за работа – с Nuxt избягвам голяма част от безумията на JavaScript*, а с Vuetify не пиша CSS. В последно време ги използвам за всичко, на което ми трябва бързо да има фронтенд.

Засега deploy-ването се случва чрез npm run build && scp -r dist/* аз@хост:/ей/там.

От 09.01 до днес има около 600 уникални посещения. Това е най-успешният ми проект за тази година (също и първия завършен за този период).

 

Update: Преди да умре интереса имах около 2000 посещения на ден. Все още е най-успешния ми проект за 2020 🙂


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.