blog.

Almost there.

Lab 2.0

Не очаквах нещата да се развият толкова бързо. Мрежата вкъщи се разрасна с няколко нови попълнения, като двете основни са HP ProLiant DL380e Gen8 и QNAP TS-459 Pro II.

Малко след като се оплаках, че старият сървър ми струва излишно много пари за ток, попаднах на добра оферта в eBay и в момента основният ми сървър изглежда така:

CPU 2*Intel(R) Xeon(R) E5-2407 @ 2.20GHz
RAM 120 GB DDR3 (non-ECC)
RAID 0 Самотно 960GB A-data SSD
RAID 5 3*480GB Kingston SSD в RAID 5
So much room for activities!

Хардуерът е малко по-нов и мога да използвам ESXi 6.0 (HPE Image, Update 3). Засега не усещам особени разлики от 5.5, освен че мога да избера Debian 8 като най-нова дистрибуция при създаването на виртуална машина.

След всички “подобрения” мрежата изглежда долу-горе така:

Новите джаджи са: суич с пасивно охлаждане за “сървърното”, access point от Ubiquiti и, разбира се, двата нови сървъра. На диаграмата по-горе липсват виртуалните машини и VPN-а към droplet-а в DigitalOcean и хостинга в SiteGround.

HP

Забавата започна още с пристигането на сървъра. Не знам дали по време на транспорта или преди това му се е случило нещо, но единият му край е изкривен. За щастие е този със серийния порт и не ми пука особено много за това. Ще го мисля, когато стане време да го вкарвам в истински шкаф.

Като изключим това изкривяване, всичко друго работи идеално.

Знаех, че 2U машините са шумни, но не очаквах да е толкова шумно. Прекарах близо 8 часа първия ден да разбера защо всички вентилатори са постоянно на 20%. След всевъзможни ъпдейти, флашвания и версии на ESXi се оказа, че е заради 4-портовата LAN карта, която седи на единия PCI riser. Разкарах я и вентилаторите се оправиха.

Научих, че това с вентилаторите е основен мотив в работата с HP сървъри – ако нещо не му харесва, получаваш излитащ реактивен самолет. Хубавото е, че не винаги можеш да разбереш какво не му се харесва. В крайна сметка нещата се нормализираха и вентилаторите работят между 7 и 19%, което го прави по-тихо от настолния ми компютър. Ако не ми писне да си играя с истински машини, смятам, че следващият ми сървър ще е някой стар Dell. При тях поне вентилаторите могат да се регулират през IPMI.

Миграция

Миграцията беше забавно преживяване. Отделих малко повече време да помисля как да направя някои неща и накрая се превърна в инсталиране на повечето неща отначало.

Преди да дойде QNAP-а, важните ми данни бяха на една от виртуалните машини, която ги сервираше през Samba и NFS. Върху един (чисто нов) диск в RAID 0, който често казваше това:
Без да имам бекъп.

Подозирам, че диска се дънеше заради моя грешка. На NAS виртуалната машина бях заделил 800GB виртуален диск, но “thin provisioned”. Всичко е хубаво, докато не стигнем момента, в който на един datastore има много машини с thin provisioned дискове и започнат да се карат, защото сумарно обещаният им капацитет е невъзможен. Все още само подозирам, защото не ми се губи време и енергия в репродуциране на проблеми с данни, които са ми важни. Освен това се случваше само при последователно четене и писане на няколкостотин гигабайта.

В момента тази виртуална машина държи основно NextCloud и transmission. Чакам момента, в който ще си допиша скрипта за правилно копиране на данните по правилните места, за да не местя на ръка, каквото ми трябва. Най-вероятно този момент ще дойде, след като диска се предаде изцяло.

Най-хубавото на новата машина (освен 120-те GB RAM) е, че дърпа между 75 и 95W от контакта (според Ubiquiti mPower). Това е при 10-11 работещи виртуални машини със средна натовареност. За сравнение – предният дърпаше 256, докато не прави нищо. Relevant Grafana:

Преди и след

Подобрих и скрипта за scrape-ване на цената на тока. Все още тормози сайта на енергото постоянно, но поне вади точна цена.

Друго интересно нещо за този сървър е и това, че съм принуден да държа един SAS диск в него иначе вентилаторите пак скачат на 20%. Без този диск потреблението му пада и под 69W. Причината за това е, че някой не може да прочете правилно температурата на не-HP дисковете и се паникьосва. Оставяме спорът за proprietary lock-in темите за друг път.

Някъде в бъдещето може би ще му купя нови процесори, но в момента е неоправдано, защото не съм усетил нещо да ми е бавно.

Услуги

С многото памет идва и много място за игра. Към момента има 12 виртуални машини, като постоянно работят 11 от тях, а 8 са сложени с autostart. Сред по-интересните нови услуги, които пуснах са: Home Assistant, UniFi Controller, Kubernetes и Portainer.

В Home Assistant засега само следя кой колко ток дърпа.

Разклонителят, на който са вързани сървърите и AP-то, праща статистики към Home Assistant по MQTT.

Само бях чувал колко са удобни нещата на Ubiquiti. Инсталацията на контролера и adopt-ването на AP-то са елементарни. Работи толкова стабилно, че забравям за съществуването му. За разлика от предишното решение за WiFi, при което трябваше да рестартирам рутерите през ден.

Подкарването на Kubernetes cluster-а се оказа по-трудно, отколкото очаквах. Кой да предположи, че четенето на документация ще помогне. Крайният резултат е, че имам работещ cluster с един master и 4 node-а.

Целта е някои задачи в Jenkins-а спокойно да си пакетират image-ите и ги деплойват върху Kubernetes. За това пуснах машина с Portainer, на която върви контейнер с Docker Registry, където се намират няколко проекта, които трябваше да са пробни, но вече над месец са продукционни. Контейнери върху контейнери, върху контейнери…

Недостатъкът в момента е, че за всяко приложение добавям правилата в HAProxy ръчно вместо да го пусна като ingress controller. Някой ден може и до това да стигна.

Покрай цялата работа с много машини и контейнери, върху които трябва да се изпълняват едни и същи команди, започнах да си играя с Ansible. Така правенето и развалянето на клъстера се свеждаше до викане на няколко Ansible ad-hoc команди вместо да се логвам на 4 машини и да пиша едно и също. Наложи ми се да създавам клъстера (поне) 6 пъти преди да разбера какво правя грешно и да стигна до работещо решение.

Шкаф

Наложи се да сглобя “шкаф” за всичката техника, защото нещата започнаха да изглеждат много зле и чистенето на прах беше зор.

Преди

Тъй като реших да си купя истински rack чак когато имам къща, засега ще се задоволя с това произведение на инженерен гений:

В SOLIDWORKS изглеждаше лесно – 12U шкаф с масивни стени, добро охлаждане и т.н.
Реалността е малко по-различна
Отзад има какво още да се желае

QNAP

Всичко е прилежно подредено!

За QNAP-а нямам много за казване. Също като продуктите на Ubiquiti, това просто работи и забравям, че го има. Взех му 4 диска по 4 TB, за да съм сигурен, че ще имам сигурно място за важни неща още известно време. Дисковете са в RAID 5, а не 6, защото съм лаком за място. Така 4 диска по 4 TB ми дават малко над 10 TB използваемо място. След преместването на всичко от стария сървър и старата “NAS” машина, от 10-те терабайта останаха 8.59 TB. Надявам се да изкара няколко години преди да ми се наложи да го сменям, защото максимумът на volume, който може да се направи на тази машина е 16TB, което означава, че текущата конфигурация е максимумът, който мога да имам в RAID 5 без да правя компромиси. На теория можеше да сложа и 4 8-терабайтови диска, но тогава излизам от официално поддържаните конфигурации и ще е трудно да правя промени по масива.

Докато чаках да дойдат големите дискове, бях сложил един 2 TB и вместо да копирам всичко, реших да опитам да мигрирам от RAID 0 към RAID 5 с няколко 4 TB диска, след  което да махна малкия и да мигрирам към RAID 5 с пълния капацитет на дисковете. Това се оказа изцяло ненужно упражнение, защото беше бавно (ден и половина) и в крайна сметка направих всичко наново. Онлайн RAID миграцията също е интересно нещо.

 

Смятам, че скоро нямам какво да бутам по сървърите, докато не стане време да купя още няколко диска за основния. За първи път, откакто се занимавам с тези неща, всичко ми е удобно и работи точно както го искам. Да видим колко дълго ще продължи това.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.