blog.

Almost there.

Share link decrapifier

Приложението добавя елемент в менюто за споделяне на Android, който копира споделяния текст, премахвайки частите от него, които се използват за допълнително следене. Неща като “utm_source”, “fbclid” и др. изчезват.

Така, например, адресът “https://www.instagram.com/p/BppzKrmneqd/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=jywYcSpOs8008“, който генерира Instagram от share бутона си, ще стане “https://www.instagram.com/p/BppzKrmneqd/“.

Може да се свали от Google Play от тук:
Get it on Google Play

Предистория

Не обичам постоянното произволно следене отвсякъде с цел таргетирана реклама. Досадно е. Тъй като не искам да използвам интернет, както го прави Сталман, използвам AdBlock, където мога. Освен това използвам и ралични други похвати, докато използвам интернет, за да се чувствам спокойно и да се залъжа, че профилът ми при всеки рекламиращ отпадък не е плашещо подробен. Смятам скоро* да подкарам pi-hole на OLinuXino-то в нас.

Понякога се сещам да напиша някаква простотия, която се гаври с analytics софтуера на някой сайт. Пример за това е глупавият ми chrome extension, който взема “utm_source” в даден адрес и го променя на нещо по-подходящо за тези хора. Далеч от перфектен, но беше забавна играчка.

Преди време започнах да си играя с Instagram. Дълго време не ъпдейтвах, защото няма случай, в който такова приложение е станало по-добро след ъпдейт. След като се подлъгах да ъпдейтна, се оказа, че са променили начина, по който копират линка към дадена снимка. Преди процесът по копирането беше прост – кликваш на менюто с трите точки -> Copy Share Link… и готово. Сега има “Share”, което изкарва подробно Share меню, в което са изброени всички приложения, заедно с конкретни хора от някои. Това означава, че трябва да чакам да хвърчат една камара Intent-и, докато копирам линк.

Когато най-накрая успея да стигна до “Copy to clipboard” менюто или използвам някое от готовите, линкът, който се копира съдържа информация от вида “/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=sittagd5tf01”. Тоест всеки, когото наспамя със снимка на мотор или задник, ще получи линк, чрез който лесно се проследява откъде идва. От там е елементарно да се направят много изводи. Щом този човек е отворил снимка, която е изпратена от човек, който харесва мотори и задници, значи и този конкретен нов човек харесва същото! Нека му рекламираме чорапи за каски и селфита на произволна кака с нарцистично разстройство!

Това вероятно е едно от нещата, които дразнят само мен, но все тая. Имах проблем и го реших чрез силата на програмирането!


* Виж Valve time


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.