blog.

Almost there.

Състезания

Да го свърша това, докато не ме е домързяло пак…

През последните седмици бях на няколко състезания, две от които национални по информационни технологии – едно в Благоевград и едно тук, в Търново. Дойде им времето да бъдат описани.
Не взех нищо от двете състезания, но не се и очакваше. Моят “проект” беше писан за има-няма 5 дни, докато другите си бяха играли месеци 🙂
Грешката ми беше, че не карах по това което мога (нещо с java), а си играх с PHP неща и сайтове. Както и да е, важното е, че се запознах с интересни хора и се разходих.

Първо – Благоевград (карам накратко, което си спомням)
За самото състезание разбрах случайно и реших, че ще е интересно да се види.
Пътуването към Благоевград не беше нищо особено, с изключение на многото пожари, някои от които още горяха.
Имаше малко проблеми с настаняването – в стаята ми нямаше интернет, затова се наложи едно местене и тичане по етажите.
Благоевград е интересен град.
Искаше ми се да видя какво са направили хората с приложни програми, но за всяко направление имаше различна стая.
Вечерта преди състезанието имаше откриване с някаква програма. Залата се напълни за минути!

Това е към 17:15:

Около 15 минути по-късно:

Журито ми хареса. Най ме нарадва как направо се заяждаха на места. Тъпо се получи, че най-заяждащия се отиде за кафе, точно когато дойде моя ред. Както и да е. Състезателната част беше fail. Няма да коментирам другите проекти, защото ще излезе, че “той не е взел нищо, затова хейти”. Само ще кажа, че едно от първите места беше за сайт, който говори. По-точно, ако пропуснеш поле или не си регистриран, се пуска някакво ogg от някъде и ти заявява “НЕ СТЕ РЕГИСТРИРАНИ!” или нещо от сорта. Ако който и да е реален сайт ми го направи това, ще издиря тоя, който го е направил и ще му пратя 3MB псувни, а сайта ще се постарая да го съборя.
Имаше интересни неща – неграмотни (“критерий”, “*ий”…) копия на фейсбук, проекти с имена на известни сайтове, неща, “писани с Notepad++”, на които сорса им е с маймуните, които се получават от WYSIWYG editor-а на Dreamweaver и всякакви такива 🙂
Единствено ми харесаха хората от Пазарджик. Чисто, HTML5, правено на линукс, etc…
Отплеснах се.
Разходките из града бяха яки. Научих, че превеждат Строс на български. Замалко да хванем митинг на Атака – разни хора (?) се разхождаха с плакат и вдигната дясна ръка.
Обиколихме старата част, снимах шахта, котка с шахта и няколко геодезични точки.
Впечатление ми направи, че навсякъде имаше картини с голи жени.

В хотела.

И в произволно кафе до училището

Рецепциониста беше интересен. Имаше брат-близнак, който също беше рецепционист! Виждал съм близнаци, ама това беше чисто Ctrl+C, Ctrl+V!
Питаха ме за фейсбука ми и като казах, че не ползвам беше все едно нямам самоличност, все едно съм никой.
Излезе, че той си помислил, че имам, ама не ползвам. Реакцията като разбра беше: “Ама ти нямаш регистрация?!” с интонация все едно съм гръмнал Кенеди и съм задушил всички сладки котки по света, докато съм ръбал от бута на най-сладкото куче…

Общо взето е това.
В автобуса от Благоевград към София вместо филм бяха пуснали камера, която беше вързана някъде отпред и можеше да се гледа пътя.

От София към Търново пък пуснаха The Mechanic. 2 минути, след като казах, че го имам на лаптопа.

***

Търновското състезание.
За първа година го организират и исках да видя как е.
Организацията им беше добра. Като се има предвид, че го правят малко хора, по нищо не отстъпва на другите национални. Трябваше да дойдат повече участници. Самото състезание беше много добре – журито не прави само забележки, а обяснява, дава насоки и т.н. След като всички се представиха, след това около един час от журито говориха за проектите и обясняваха неща. В сайта на състезанието има всички критерии, всеки с точките, обяснение и препъръки как да се  подобри. Препоръчаха книги. Много добре. Хареса ми повече от Благоевград.
Човек от направление “приложни програми” ме помисли за професор:)
Хубавото от състезанието е, че научих, че може да се кандидатства с тест по ИТ. Nice! Трябва да проуча по-подробно.

Жалко, че повече няма да мога да ходя като участник.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.