Програма за решаване на втора основна задача в геодезията [обновена + версия за Android]

Така изглеждаше страницата през 2009.

Нали уча геодезия, реших да се направя на полезен. Вчера се заиграх с java-та и се роди това. От доста време си мислех да пиша такава програма.

(увеличи)

Целта на втората основна задача е да се намерят посочен ъгъл и разстояние между две точки, по дадени техни координати.
Общо взето цялата работа е проста, което не ми попречи да се блъскам половин час, докато се сетя, че java връща тригонометричните функции в радиани. Едно бързо “*(200/Math.PI)” и всичко запя. Най-много време (отново) ми отне доизкусуряването, обясненията, интерфейса и т.н.Мислех да добавям опции за принтиране и/или запазване във файл, но ме домързя.
Ако скоро имам време/желание ще добавя подробно readme, help  и гореспоменатите опции.

Вече има опции за принтиране и запазване на резултата като png файл. Пооправих няколко малки бъга.
Стига обяснения.

За да ползвате тази програма ви трябва Java Runtime Environment (JRE), която може да се свали от тук.

Как да си пуснете програмата пише тук.

 

7 comments

 1. Как мога да въвведа градусна мярка? В програмата меридианни части ли трябва да се въввеждат или какво? И ако да, бих искал да знам как мога да въведа меридианните части на точка, примерно с координати Yb = 28*37,5′ N ; Xb = 8*11,7′ E?
  Много ще съм благодарен ако ми бъде отговорено на въпросите 🙂

 2. Програмата е елементарна и я писах, когато в училище ми трябваше да решавам такива задачи. Така че работи само с относителни координати в декартова координатна система, а ъглите са в гради. Ако обърнеш координатите, които имаш в относителни, ще работи правилно.

  Бях започнал да ѝ добавям опции и за други дименсии, но ми спадна интереса. Ако съм по-свободен в близко бъдеще, може да я довърша.

 3. Човек, невероятен си. Един преподавател се заяжда за половин метър. Не си намирах грешка..добре че е програмата ти.

 4. ако все още четеш какво се пише тук ми трябва малко помощ със градусите как да обърна 3*05.1′ и 26*12.6′ в относителни :S :S

 5. Все още чета и все още не мога да отделя време да добавя нещата, които искам. В текущото си състояние програмата би била полезна основно на ученици в някой техникум, където се работи главно с гореописаните координати и градуси.

  За задачите и обръщането на координати и ъгли може да видиш това ръководтство – https://uacg.bg/UserFiles/File/GeoManual2017.pdf.

  Тъй като не съм се занимавал с геодезия от близо 10 години, не мога да съм особено полезен.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.