Програма за решаване на втора основна задача в геодезията [обновена + версия за Android]

GeoStuff е програма за решаване на основни геодезически задачи за Windows и Android.

Повече подробности и линкове за сваляне има на страницата на програмата: https://chilyashev.com/geostuff/.

 

 

Тази публикация е оставена тук с историческа цел, но тъй като виждам, че все още има много посещаемост, оставям само линка към страницата с последните версии информация.

7 comments

 1. Как мога да въвведа градусна мярка? В програмата меридианни части ли трябва да се въввеждат или какво? И ако да, бих искал да знам как мога да въведа меридианните части на точка, примерно с координати Yb = 28*37,5′ N ; Xb = 8*11,7′ E?
  Много ще съм благодарен ако ми бъде отговорено на въпросите 🙂

 2. Програмата е елементарна и я писах, когато в училище ми трябваше да решавам такива задачи. Така че работи само с относителни координати в декартова координатна система, а ъглите са в гради. Ако обърнеш координатите, които имаш в относителни, ще работи правилно.

  Бях започнал да ѝ добавям опции и за други дименсии, но ми спадна интереса. Ако съм по-свободен в близко бъдеще, може да я довърша.

 3. Човек, невероятен си. Един преподавател се заяжда за половин метър. Не си намирах грешка..добре че е програмата ти.

 4. ако все още четеш какво се пише тук ми трябва малко помощ със градусите как да обърна 3*05.1′ и 26*12.6′ в относителни :S :S

 5. Все още чета и все още не мога да отделя време да добавя нещата, които искам. В текущото си състояние програмата би била полезна основно на ученици в някой техникум, където се работи главно с гореописаните координати и градуси.

  За задачите и обръщането на координати и ъгли може да видиш това ръководтство – https://uacg.bg/UserFiles/File/GeoManual2017.pdf.

  Тъй като не съм се занимавал с геодезия от близо 10 години, не мога да съм особено полезен.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.