blog.

Almost there.

CyanogenMod experience

Преди около две седмици ми писна от stock-овия Android на телефона и реших да го разкарам.
От доста време търся добър custom ROM и основният ми източник беше един spreadsheet със сравнения между различните. Първо си харесах Pac-man ROM, но реших да пробвам CyanogenMod. Основното нещо, което ме спираше да пробвам CM по-рано, беше че камерата е много зле. Това се оказа и една от основните причини да го разкарам.

Флашването мина много добре. CyanogenMod са си направили инсталатор, с който целият процес е около пет минути. Учудващо лесно.

Въпреки че телефонът ми вървеше в пъти по-бързо, се наложи да махна CM. Едната причина е, че след цяла нощ на зарядно и цял ден без бутане (с изключение на един-два кратки разговора), вечерта имам останали 30-40% батерия.
Другата причина – в петък се опитах да снимам нещо и попаднах на тъп бъг в камерата – фокусът се размества точно преди да снима.
Резултатът е това:
2014-02-28 22.56.24

Не знам дали се обърква заради светкавицата (въпреки че тя свети, докато фокусира преди снимане) и не ми пука достатъчно, за да търся решение на проблема или алтернативи на камерата. Вярно е, че телефонът не е камера, но щом хората от TouchWiz могат, open source хората могат и по-добре от тях.

След ровене из разни форуми, се оказа, че най-лесно stock ROM-а се възстановява с Kies. Добре, че имам и windows на лаптопа.
Всичкото хубаво, но Kies реши да ми сложи версия La Fleur.
След два неуспешни опита телефонът ми изглеждаше така:
2014-02-28 22.55.35

Ефектът от bloatware-а се усети веднага – докато се теглеха приложенията, телефонът беше почти неизползваем.
И в момента няма кой знае каква голяма разлика – от време на време засича, анимациите не са гладки и дргуите стандартни проблеми.

Въпреки лагването и ненужните глупости батерията не мърда. За цял ден небутане вчера беше паднала на 93%. Днес играх и в момента е на 71%. Определено ще потърпя този ROM известно време. След това може да пробвам да разкарам ненужните глупости и ако не стане, да пробвам Pac-man или нещо друго. Стига да си намеря време.

Най-гадно ми е, че си затрих сейфовете на The Minish Cap от последния месец и половина.


Posted

in

,

by

Comments

One response to “CyanogenMod experience”

  1. Anon user Avatar
    Anon user

    Сложи си iOS, и забрави за всички проблеми 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.