blog.

Almost there.

Пешеходци vs. Шофьори

Не само заради това.

От скоро карам, но това не ми пречи да имам изградено мнение за пешеходците (дори да е грешно според някои). Преди, докато се возех, малко ми пукаше какво става отпред, защото така или иначе не мога да направя нищо да го променя.
Още първия ден, докато се качих на колата, започнаха да излизат отвсякъде. На него не му пука, че пешеходната пътека е на 10 метра по-нагоре, той просто си минава.
Девойките са друга работа. Както си ходи по тротоара, така изкача на платното, без да се огледа, без да даде знак, без нищо. На нея не ѝ пука, че се движиш с 50, зад теб има коли и ако спреш, за да я пуснеш, ще ти влязат в багажника. Тя си ходи бавно, спокойно, все едно няма нищо около нея. Тя е решила, че ще мине. Точка. И после? После шофьорът е виновен.
Добре, не всички пешеходци са идиоти, но голяма част не трябва да излизат от тях без придружител.

Шофьорите.
“Шофьори са идиоти” е пълна глупост . Има хора, които знаят правилника по-добре от тези, които са го писали и имат култура на каране. Е, има и такива, които си купуват книжките.
Намалям, за да пусна човек на пешеходната пътека, а някакъв решава да ме изпреварва…
Друго – както си кара и се завира в някоя дупка в последния момент (без мигач, разбира се).

Има и таксиметрови шофьори. От тях съм видял само двама-трима да карат нормално. Ако си на улица с място за кола и половина и някой те изпреварва – то рядко не е такси.

И да обобщя кашата:
Виновни са и двете страни. Шофьорът не може да вижда на 360°, а пешеходецът не може да лети, но понякога вторите просто си го търсят.

Мислете бе, не боли.


Posted

in

by

Comments

6 responses to “Пешеходци vs. Шофьори”

  1. Емил Avatar

    След време се свиква. Жалко, че почва да се лющи боята отпред… 😉

  2. Mihail Chilyashev Avatar
    Mihail Chilyashev

    Хахаха 😀
    Надявам се да не стигам до лющене на боята 🙂

  3. kadebg Avatar

    Дано да има повече мислещи шофьори като теб! 🙂

    Но да знаеш, че отговорността на пътя е най-вече на шофьора. Първо, неслучайно за каране на кола искат книжка – за ходене пеша документ не искат. Второ, едно е да те блъсне пешеходец, друго е да те блъсне кола – затова вторите да внимават повече.

    Не че пешеходците не трябва да се пазят, разбира се, че трябва, но главната отговорност остава у шофьора. Карането на кола не е Sega Rally – умната!

  4. Ева Avatar

    Шофьорът трябва да пази пешеходците.. а че голяма част от тях са ултра зальохани е факт, но той не променя обстоятелствата. По-добре някой да ти се нахака с 50 отзад, отколкото да отнесеше пешеходец 🙂 Шофирал ли си в Търново? Там пешеходците са господари на пътя – дори не се оглеждат, просто знаят че шофьорът е длъжен да спре и си пердашат спокойно по пешеходните пътеки. Ей така трябва да бъде навсякъде.

  5. Mihail Chilyashev Avatar
    Mihail Chilyashev

    @kadebg, още не съм шофьор официално, но благодаря за “мислещи” 🙂
    Иначе, знам, че трябва да ги пазя, не съм си помислял друго.

    @Ева, засега карам само в Търново. . Вярно че не се оглеждат. Постоянно има такива, дето изкачат на пътя, засилват се, спират по средата на пътя и почват да те зяпат (основно хубави девойки ;)). Прав е инструкторът като каза, че (понякога) са като стадо.
    А мисля, че най-добре е никой никого да не хаква никъде 🙂

  6. Ева Avatar

    @Mihail е, ти значи караш в най-готините условия 🙂 Аз като софийски шофьор бях силно изненадана от поведението на търновските пешеходци, но като им свикнеш, дори е по-добре да е така

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.