blog.

Almost there.

Умна шамандура, част 0

Дойде време да пиша дипломна работа за магистратурата. Този път ще си водя бележки какво се случва.

Тъй като предната ми струваше около 1100лв. и в момента събира прах, защото така и не се научих да хвърча, реших тази да е нещо по-просто. Предложиха ми да правя “система за наблюдение на морската среда” и се съгласих. Кодовото име е “умна шамандура”, защото реално ще правя почти същото нещо, което се намира в буйовете, които се използват в момента. Почти същото, защото няма смисъл да имплементирам всичките комуникации, протоколи и красоти, които са в истинските шамандури. Не ми трябва да следя корабите, не ми трябва и да е вечно.

Планът в момента е да има това:

  • Метеорологична станция (частта за “наблюдение на морската среда”), която ще мери следните неща:
    • посока и скорост на вятъра,
    • температура на водата,
    • температура и влажност на въздуха,
    • атмосферно налягане,
    • видимост (т.е. дали има мъгла)
  • GPS, който да следи дали шамандурата не се е откачила от котвата
  • Радиовръзка до “наземна станция”. Това ще са две LoRa радиа (RN2483 на Microchip), които ще си говорят (засега еднопосочно). Най-вероятно “шамандурата” ще праща към приемащото радио, което ще е закачено по сериен порт към компютър
  • Светлинна и (може би) звукова сигнализация, което е силно вероятно да са мощен светодиод и “сирена”

За реализацията смятам да използвам един PSoC 4 и малко Arduino. Още не съм решил какво ще представлява “наземната станция”, но най-вероятно ще е PSoC-а, който взема данните от радиото и ги предава по UART към компютър с някакъв софтуер. Този някакъв софтуер най-вероятно само ще рисува карта и шамандурите върху нея с проста база от данни отзад за добавяне, редакция и т.н. на шамандури.

Към момента имам почти всичко за шамандурата готово – едно Arduino Micro Pro събира данни от всичките датчици, пакетира ги и ги праща по серийния си порт към компютъра, където си представям, че са дошли по радио.
Остава ми да направя GPS-а, да започна да чета данните за посока и скорост на вятъра и комуникацията с компютъра.

Ако не бях изгорил GPS модула, можеше и да съм готов вече. Кой да предположи, че като размениш VCC и GND платката ще замирише…


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.